Alfabet

Persoonlijke monogram stempels voor lakzegels.

Toen ik eenmaal een beetje door de speciale stempels heen was (ik heb er meer dan ik tot nu toe hier heb laten zien...) ging ik eens terug naar oorsprong van het gebruik van de lakzegel. Op een lakzegel stond vaak het wapen van de familie of de organisatie van de afzender. Zo kon de ontvanger de authenticiteit bevestigen. Was het zegel verbroken, dan was dat een teken dat de inhoud niet langer geheim en misschien zelfs gewijzigd was. Niet alle afzenders beschikten over een complex familiewapen, maar verzegelden hun correspondentie met een al dan niet versierd monogram.

Monogrammen kunnen erg leuk zijn om dingen mee te personaliseren, vooral als je niet alleen vanuit de afzender denkt, maar bijvoorbeeld juist het monogram van de ontvanger gebruikt. Een monogram voor mijzelf was waar ik aan dacht om te kopen. Ik ben al in het bezit van een combinatie voor- en achternaam en een monogram voor alleen mijn achternaam, maar een nog mooiere vond ik wel leuk. Maar wil je een monogram voor de ontvanger, dan heb je ineens meer letters nodig. Allereerst dacht ik binnen de familie, een paar extra letters zou ik dan nodig hebben. Toen voegde ik daar de vriendenkring aan toe en ineens had ik behoorlijk veel meer letters in gedachten.

Dan maar het hele alfabet! Misschien een beetje overdreven, want hoe vaak ga ik een zegel nodig hebben voor iemand wiens naam begint met een X? Maar goed, waarom de X niet kopen en alle andere 25 wel, dat leek me ook suf. Dus heb ik nu 26 extra monogrammen in mijn kast.

Ik heb (nog) niet van alle letters een foto gemaakt, maar onderaan staat het hele overzicht zoals ze eruit zien op het stempel. 

    

 

Alle letters van dit sierlijke alfabet zijn aanwezig. De zegelstempels zijn 2,5cm in doorsnee, de lakzegels zijn dus een paar milimeter groter dan dat door de uitlopende lak.

 

 

 

Zie ook het algemene artikel over Lakzegels